img 645465 2473aWszyscy kochamy dobre cappuccino, ale większość z nas popełnia błędy podczas ich robienia. Czy kiedykolwiek zrobiłeś filiżankę cappuccino i pomyślałeś: „Mogłem to zrobić lepiej?” A może to tylko ja. Przyznam, że nie jestem najlepszym baristą na świecie, więc potrzebowałem trochę pomocy. Tutaj przydaje się mój ekspres do cappuccino. Od niedostatecznego spieniania mleka po wlanie niewłaściwej ilości kawy, istnieje wiele sposobów na to, że cappuccino może się nie pomylić. Są też pewne błędy, których należy unikać za wszelką cenę, aby za każdym razem móc cieszyć się doskonałym napojem.

 

Co to jest kawa Cappuccino?

Cappuccino to rodzaj napoju kawowego, który powstał w Wenecji we Włoszech. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa cappuccino, które oznacza „czapkę do kawy”, ponieważ pianka na wierzchu bitej śmietany przypomina beret. Cappuccino przygotowuje się przez dodanie około 1 łyżki stołowej (15 ml) kawy espresso do około 60 ml podgrzanego mleka, a następnie spienienie go za pomocą napowietrzacza lub mieszanie łyżką. Odbywa się to w kubkach ceramicznych lub kubkach metalowych, w zależności od osobistych preferencji. Mówi się, że nawet Harry Truman był uzależniony od cappuccino, który podobno pił je codziennie. Jednym z najpopularniejszych napojów w kawiarni jest cappuccino. Ma słodki, mleczny smak z odrobiną piany na wierzchu. Napój jest zwykle przygotowywany z espresso, mleka i kakao w proszku.

Uwaga: niewykonanie tych prostych kroków może spowodować przypalenie kawy, która nie jest tak przyjemna w bez smaku. Oto jak uniknąć typowych błędów cappuccino:

- Nie pozwól, aby mleko było zbyt zimne przed spienieniem

- Nie wlewaj do napoju więcej niż 1/3 filiżanki espresso

- Upewnij się, że espresso ma co najmniej 3 sekundy

Jak kupować i parzyć własną kawę w domu

Kawa jest popularnym napojem w każdym kraju. Niezależnie od tego, czy jest to gorąca, mrożona kawa, czy zwykła gorąca woda, kawa jest niezbędną częścią codziennej rutyny wielu osób. Są jednak osoby, które nie piją kawy, ponieważ nie lubią jej smaku lub chcą uniknąć wysokiej zawartości kofeiny. Ludzie mogą szukać sposobów na zaparzenie własnej kawy w domu w przystępnej cenie i bez wysiłku. W tym przewodniku dowiesz się, jak zrobić własny napar w domu za pomocą kilku różnych metod, z których możesz skorzystać.

Parzenie własnej kawy w domu zapewnia wiele korzyści, takich jak oszczędność pieniędzy i zmniejszenie ilości odpadów dzięki unikaniu jednorazowych kubków i papierowych filtrów. Jeśli chodzi o kawę, ludzie mogą pasjonować się swoimi preferencjami. Niektórzy lubią ciemną pieczeń, inni wolą jasną pieczeń. Niektórzy lubią kawę ze śmietanką, inni czarną. Istnieje wiele czynników decydujących o rodzaju kawy, którą chcesz kupić. Zaczniemy od zakupu materiałów potrzebnych do zaparzenia ulubionego rodzaju kawy w domu.

Jak najlepiej przygotować filiżankę dobrej kawy?

Najlepszym sposobem na wypicie wspaniałej kawy jest użycie odpowiednich ziaren i zmielenie ich tuż przed zalaniem ich gorącą wodą. Upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości fusów dla określonej wielkości doniczki. Czy kiedykolwiek byłeś zirytowany, gdy twoja kawa była zawsze zimna, podczas gdy kawa twojego przyjaciela była gorąca? A może masz dość picia przypalonej, gorzkiej kawy? Aby za każdym razem uzyskać spójną filiżankę, ważne jest, aby do zaparzania używać karafki termicznej. Istnieją trzy główne czynniki, które przyczyniają się do picia kawy z dnia na dzień: mielenie, woda i ciepło. Korzystając z tych trzech czynników, łatwiej będzie Ci uzyskać spójny wynik za każdym razem, nie nudząc się kawą.